Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj pandemije koronavirusa

Covid-19 više nije globalni hitni javnozdravstveni problem, objavila je u petak, 5. svibnja, Svjetska zdravstvena organizacija. “Više od godinu dana pandemija je u silaznom trendu. Ovaj trend omogućio je većini zemalja da se vrate životu kakav smo poznavali prije nego se pojavio covid-19”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik WHO-a. Odluku o proglašenju kraja pandemije donio je na temelju prijedloga Odbora za izvanredna stanja međunarodnih zdravstvenih propisa WHO-a, koji je dan ranije održao svoj 15. sastanku o covidu-19.

Covid-19 nastavlja se širiti, virus se razvija i ostaje globalna prijetnja zdravlju, ali na nižoj razini zabrinutosti. “Još uvijek postoji prijetnja javnom zdravlju, a svi to vidimo svaki dan u smislu evolucije ovog virusa, u smislu njegove globalne prisutnosti, njegove kontinuirane evolucije i kontinuirane ranjivosti u našim zajednicama, društvene ranjivosti, dobne ranjivosti…” rekao je Mike Ryan, izvršni direktor WHO-ovog programa za hitna zdravstvena stanja. Dodao je kako se u potpunosti očekuje da se covid-19 nastaviti širiti na globalnoj razini i pojasnio da je to uobičajeni tijek svake pandemije: “Znam da je to užasna pomisao, ali, u većini slučajeva, pandemije doista završavaju kada započne sljedeća pandemija.”

Od početka pandemije bilo je više od 765 milijuna potvrđenih slučajeva covida-19, prema podacima WHO-a. Umrlo je gotovo 7 milijuna ljudi. Europa je ukupno imala najviše potvrđenih slučajeva, ali Amerika je prijavila najviše smrtnih slučajeva. Oko 1 od 6 ukupnih smrtnih slučajeva bilo je u SAD-u. Broj slučajeva je dosegnuo svoj vrhunac u prosincu 2022. kada je soj omikron zahvatio svijet, posebno teško pogađajući zapadni Pacifik. Ali milijarde doza cjepiva primijenjene su u cijelom svijetu, a broj smrtnih slučajeva ostao je daleko ispod prethodnih vrhunaca.

Vezani sadržaj:

Source: centarzdravlja.hr

Previous post Od astme svakog dana premine tisuću osoba
Next post Je li Zekanović na daljinskom upravljaču HDZ-a Snimke ga teško optužuju: ‘Meni nitko ne zapovijeda što ću govoriti‘