Plenković se u Švicarskoj sastao s Vučićem, otkrio o čemu su pričali: ‘Razgovor je bio korektan…‘

Premijer Andrej Plenković danas se u švicarskom Davosu, gdje sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), sastao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

– Tijekom Svjetskog gospodarskog foruma razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u susjedstvu. Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja – objavio je Plenković na Twitteru.

Nakon sastanka se na Instagramu oglasio i predsjednik Srbije Vučić.

– Vrlo korektan razgovor sa Andrejem Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima. Vjerujem da ćemo u razdoblju koje je pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa – napisao je Vučić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je jučer da želi normalizaciju odnosa i smirivanje napetosti između Kosova i Srbije te najavio susret s Vučićem.

“Kada su u pitanju odnosi između Srbije i Kosova, želimo smirivanje tenzija i normalizaciju. Danas sam se susreo s kosovskim premijerom, u četvrtak ću se sastati sa srbijanskim predsjednikom”, rekao je premijer Plenković u Davosu u CNN-ovoj emisiji Quest Means Business.

Plenković je kazao da ne postoji strah od nestabilnosti i da je međunarodna zajednica predana “mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Europi, a osobito odnosima između Srbije i Kosova”.

Osvrnuo se i na izjave poljskog premijera Mateusza Morawieckog da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu, rekavši da se cijene “nisu podigle u nebo”.

“Neki gospodarski akteri su neopravdano povećali svoje cijene, no mislim da će se to smiriti. Pozvali smo ih da ih vrate na (stanje) 31. prosinca i imamo mjere kako bi ih zaista potaknuli da to učine”, dodao je Plenković.

Premijer je rekao da je Hrvatska uz rast bruto domaćeg proizvoda 2022. od šest posto i inflaciju od 10,8 posto “i više nego spremna” na usporavanje gospodarstava u svijetu.

“S mnogo financijske pomoći iz Europske unije tijekom narednih nekoliko godina i s dinamičnim gospodarstvom, naročito u turističkom sektoru, izvozu i graditeljstvu, imamo dovoljno fiskalnog kapaciteta da izdržimo usporavanje gospodarstva koje se najavljuje u svijetu”, izjavio je premijer Plenković.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Previous post Reiner preuzeo od Bačića vođenje Kluba zastupnika HDZ-a: ‘Surađivat ću sa svima, bez obzira na ideologije‘
Next post Župan Jelić planira izlazak na parlamentarne izbore, izvori tvrde: ‘Već je krenuo s pripremama, okuplja ljude‘