Hoće li HDZ vladati vječno?! Plenković nudi stabilnost, oporba je očajna, čini se da vladajućima prijeti opasnost samo od jedne stvari

Hrvatska je ušla u Schengen i Eurozonu.

U zaštitu građana i tvrtki od udara inflacije uložene su milijarde. Vatreni su pobijedili Brazil i iz Katara se vratili s broncom. Sve je to, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje Crobarometar agencije IPSOS za prosinac, u zemlju vratilo optimizam. A dio toga pozitivnog ozračja prelio se i na vladajuću stranku.

HDZ danas uživa gotovo pa rekordnu potporu 30,7 posto birača. Svi pritvoreni ministri, sve one USKOK-ove optužnice, sve Gabrijele Žalac i Josipe Rimac, sve pljačke stoljeća, svi namješteni poslovi i luksuzni Audiji ne mogu naštetiti stranci Andreja Plenkovića koliko je crno pod noktom. Ulazimo u sedmu godinu kako je njegova ekipa u Banskim dvorima, a rejting HDZ-a i dalje je jednako visok kao i na početku.

Škugor! Koji Škugor?

Idući rangirani na ljestvici stranaka je SDP, koji HDZ-u u ovom trenutku nije ni do koljena. Sa 12,3 posto potpore stranka koja je dva puta vodila zemlju danas grebe po svojem dnu. Andrej Plenković i HDZ su neprikosnoveni vođe hrvatske političke parade.

Njihovi suparnici nadali su se da će ta dominacija okončati ove jeseni, nakon što je otkriveno da je HDZ-ovac Damir Škugor u Ini organizirao pljačku tešku milijardu kuna. Rejting HDZ-a tog je rujna doista malo skliznuo. I došao na 28,1 posto. No vrlo brzo se vratio na staro.

– Sve te afere stvorile su neku vrstu imuniteta kod HDZ-ova biračkog tijela. Afere definitivno nisu nešto što može naštetiti HDZ-u, osim ako nisu izravno vezane uz samog premijera. HDZ izbore ne dobiva zato jer su najpoštenija stranka, nego zato jer birači procjenjuju da su u nekom trenutku oni najoperativnije i najsigurnije rješenje za zemlju – ocjenjuje stručnjak za politički PR Jerko Trogrlić.

Za visoki rejting HDZ-a, pojašnjava on, najzaslužnije su dvije stvari.

– Prva je sam premijer, koji na HDZ-ov stranački rejting nadodaje i svoj osobni, i to je do sada bila dobitna kombinacija. A druga je nepostojanje vjerodostojne alternative. U Hrvatskoj na političkom tržištu ne postoji oporba za koju birači vjeruju da može pobijediti HDZ i uspješno voditi državu. Oni se ne mogu složiti oko bitnih stvari ni sad dok su u oporbi. Kako će se onda slagati ako dođu na vlast – upozorava Trogrlić, koji priznaje da je iz ove današnje perspektive teško zamisliti SDP, Možemo i Most zajedno na vlasti.

– Oni su toliko osebujni i različiti da padaju već na prvoj stepenici, a nemaju ni lidera koji bi mogao konkurirati Plenkoviću. Premijer je uspio održati zemlju stabilnom u vrijeme pandemije i energetske krize, osigurati širok paket socijalnih mjera, uvesti je u Eurozonu i u Schengen. Da su danas izbori, HDZ bi na njima bio nedodirljiv, no Damoklov mač koji im visi nad glavom je obnova. Ako se ona u idućoj godini ne intenzivira, frustracije građana će rasti i to može ugroziti HDZ-ove izglede – zaključuje Trogrlić.

Politolog sa Sveučilišta u Dubrovniku prof.dr. Pero Maldini priznaje da je visoki HDZ-ov rejting određena anomalija u politici.

– U SAD-u na pola mandata, neovisno tko je na vlasti, pada rejting. Takva je logika vlasti: birači imaju velika očekivanja koja su većim ili manjim dijelom nerealna i kada se suoče s realnošću dolazi do razočarenja. I kod nas je to obično tako. Sasvim je normalno očekivati da vladajuća stranka i vladajuća koalicija ima pad nakon nekog vremena, posebno na pola mandata – ističe Maldini.

To se, napominje on, ovaj put nije dogodilo iz nekoliko razloga. Jedan od njih je što HDZ već drugi mandat ima marginalnu, ali izuzetno stabilnu većinu.

– Ona omogućuje provedbu javnih politika. Konsenzusi se tu lako postižu, nema malih ucjenjivačkih stranaka, a većinski partner ne mora davati velike ustupke manjim partnerima koji bi kompromitirali njegove javne politike. Time se postigla stabilnost i kontinuitet u obje Plenkovićeve Vlade kakvu nismo imali još od devedesetih, kada su zemlju vodile jednostranačke vlade -pojašnjava Maldini. Drugi element koji je utjecao na ovako visok rejting je pomicanje HDZ-a u desni centar, čime je ta stranka dobila širinu.

Opametio ih Karamarko

– Bez obzira što u HDZ-u možda ima i onih koji se ne slažu s takvim smjerom, prevladalo je mišljenje da, nakon iskustva s Karamarkom, nitko neće ići rušiti vlastitu vladu. Uz to, oporba igra na potpuno promašenu taktiku temeljenu isključivo na jeftinom populizmu. Stalno spominju lopove, a ne mogu artikulirati nikakve suvisle javne politike ni ponuditi konkretna rješenja – ocjenjuje Maldini.

SDP se, prema njegovim riječima, samoubilačkim akcijama i razdorima od nekad relevantne stranke doveo na mariginu.

– To ide na dušu Milanoviću, koji je tu stranku uništio strukturno i ideološki, i posijao “sjeme zla” koje ih i danas izgriza iznutra. SDP postaje potpuno neatraktivan za bilo koga osim za starije birače – upozorava Maldini. Sve su to razlozi zbog kojih je dio neodlučnih birača skloniji optirati prema HDZ-u nego drugim opcijama.

– HDZ je ovu godinu pretvorio u godinu isporuke. Dobro su odreagirali na pandemijsku krizu, postpandemijsko stanje i energetske probleme. Donijeli su niz paketa socijalnih mjera i time zapravo onemogućili kritike. Kada pogledamo naše okruženje, Italija je konstantno u nestabilnosti i gomilaju javni dug, Mađarska ima ozbiljnih financijskih problema, o Grčkoj i Bugarskoj da ne govorimo.

Hrvatska ove godine ima 1,65 milijuna zaposlenih, nikad više u povijesti, povećane su plaće, a proračun nikad nije bio veći. Sa svim manama koje HDZ ima, građani su se opredijelili za stabilnost koju nude, i zato je njihov rejting još uvijek tako visok – zaključuje Maldini.

Za ljude starije generacije doista se može reći da HDZ živi vječno. Mladi bi ipak mogli dočekati neke promjene, našalio se politički analitičar prof. dr. Žarko Puhovski.

– HDZ-u ne ide naročito dobro u javnosti, ali im ide dobro kada je riječ o podršci biračkog tijela. Njihovi birači su očito cijepljeni na sve moguće skandale, prigovore i kritike. To se vidi i na drugoj strani, jer se SDP istovremeno već tri godine bavi produljenim samoubojstvom, i bez obzira na to još uvijek su druga stranka u zemlji. Gotovo polovina biračkog tijela potpuno je gluhonijema za ono što se u javnosti događa – naglašava Puhovski. Razlog za takvo ponašanje on vidi u patrijarhalnoj strukturi obitelji, koja, prema njegovu mišljenju, i danas presudno utječe na političke preferencije potomaka.

– Taj patrijarhalni sindrom je očito jak. Kod nas nažalost u najvećem dijelu zemlje ne postoji normalni način odrastanja i socijalizacije mladih, da se na pristojan način orijentiraju suprotno roditeljima, nego se nasljeđuje roditeljska, odnosno očinska crta ponašanja. Pa se na taj način odabiru i političke opcije. To se vidi i na rezultatima izbora, jednako kao i na podacima o velikom broju djece liječnika koji upisuju Medicinski fakultet – zaključuje Puhovski.

Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak koji je do sada savjetovao nekoliko hrvatskih premijera, smatra da tajna HDZ-ova uspjeha leži u rezultatima Vlade, ali i činjenici da su u Banskim dvorima o tim rezultatima počeli i aktivno govoriti.

Afere su Plenkoviću plus

– Hrvatska ulazi u Schengen, uvodi Euro, izgradila je Pelješki most. Vlada je nizom mjera preduhitrila energetsku krizu. Premijer Plenković počeo je posljednjih mjeseci “prodavati” to što radi i očito se ne opterećuje biračima koji nisu njegovi. Postao je svjestan da se ne mora i ne može svidjeti svima. Dovoljno je da ima podršku birača koji su glasali za HDZ. Zbog ovih razloga HDZ ima sve pretpostavke da ponovi rezultat s prošlih parlamentarnih izbora, kada su osvojili 36 posto glasova – smatra Macan.

I pritom iznosi prilično zanimljivu tezu: što je više afera procesuirano, to je veći plus za premijera Plenkovića.

– To je izravan dokaz da on ne kontrolira istražne organe, i da ne štiti nikoga. Kada je prvi put pobijedio na izborima rekao je da će mijenjajući HDZ mijenjati Hrvatsku. Oni koji se ne mijenjaju u skladu s okolnostima završe s optužnicama.

Plenković svojim biračima nudi stabilnost i to mu je najveći plus. Praksa je pokazala da birači traže onoga tko im može jamčiti ekonomsku sigurnost, pogotovo u kriznim vremenima. To su u Plenkoviću prepoznali, i u pandemiji, i u energetskoj krizi, i u rješavanju pat-pozicije u susjednoj BiH, i zato HDZ danas ima tako visoku potporu – zaključuje Macan. 

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Previous post Nakon šokantne izjave ministra Paladine oglasio se i premijer Plenković, evo što je poručio
Next post Trojica saborskih zastupnika nisu se niti jednom javili za riječ u prošloj godini, dvojica su optužena za korupciju. Na čelu ljestvice najaktivnijih su dvije žene