Počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić otvoreno o predsjedniku Zoranu Milanoviću: ‘Imam određena saznanja o njemu i spremam se s njime ih raščistiti‘

Počasni predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 kako ima saznanja da ga je bivši premijer i sadašnji predsjednik Zoran Milanović htio smjestiti u zatvor te da se to s njime sprema raščistiti, prenosi Jutarnji list.

Bivši čelnik IDS-a i jedan od najprepoznatljivijih političara iz Istre otkrio je da je, kad je rekao da je jedan lijevi premijer bio jako zainteresiran da ga smjesti u zatvor, mislio upravo na Milanovića.

– Imam takva saznanja, volio bih to raščistiti s njime. Osoba koja mi je to rekla je iznimno povjerljiva osoba i poznata osoba, još uvijek i danas, tako da neću govoriti o imenima, ali spremam se s njime to raščistiti, rekao je Jakovčić.

Dodao je da je Milanović u jednom trenutku njegovom prijatelju Veljku Ostojiću, koji je svojedobno dao ostavku na mjesto ministra u Milanovićevoj vladi, napravio vrlo loše stvari.

Jakovčić i Milanović imali su turbulentan odnos. Nakon pobjede Kukuriku koalicije, u kojoj su bili i Milanovićev SDP i IDS, na izborima 2011. godine, do razlaza je došlo zbog SDP-ove potpore Damiru Kajinu.

‘Plenković jedini ozbiljni političar u Hrvatskoj‘

Upitan da komentira Milanovića kao predsjednika rekao je da se radi o vrlo kontradiktornoj osobi te da način na koji on predstavlja državu definitivno nije dobar.

– Ja nisam glasao za HDZ nikada, niti hoću, ali danas je jedini ozbiljni političar u Hrvatskoj Andrej Plenković, rekao je Jakovčić, dodajući da unatoč tome IDS neće ići u koaliciju s HDZ-om.

Također je izrazio uvjerenje da ni Milanović ni Plenković nisu korumpirani političari.

Rekao je i kako bi jako volio vidjeti Plenkovića na mjestu predsjednika Europske komisije te da će sigurno imati podršku njegovih europskih liberala, kao i da su socijalisti uvijek s dosta simpatičnosti i korektnosti gledali prema tome kako je on nastupao jer nije ultrakonzervativan.

Jakovčić je također rekao da predsjednika SDP-a Peđu Grbina poštuje, ali da SDP ovako kako funkcionira neće doći na vlast. Bivšeg čelnika IDS-a Borisa Miletića optužio je da mu je zabranio javne nastupe.

Jakovčić je u emisiji među ostalim odbacio kritičke komentare na račun svoje velike imovine.

– Da sam ja uzeo ne jednu kunu, jednu lipu da sam uzeo – i lijevi i desni – jer nijedni me nisu voljeli (…) – znate gdje bih ja bio? Uz sve neke druge političare?, rekao je Jakovčić.

– U Istri je bilo pokušaja namještanja raznih stvari, a kao što vidite, nijedan istarski političar nije završio u zatvoru, dodao je.

– Nino nije uzeo nijednu lipu, a kamoli kunu!, poručio je.

Objašnjavajući podrijetlo svoje imovine, Jakovčić je rekao da je do kraja osamdesetih radio u Pazinki, a onda otvorio privatnu tvrtku u Austriji i počeo dobro zarađivati. Otkrio je da je u Jugoslaviji znao zarađivati po 250 do 350 tisuća maraka. Rekao je da je novac davao i u dobrotvorne svrhe, ali da o tome ne želi govoriti.

Nije htio otkriti točan iznos koji je dobio za prodaju sela Sveti Juraj, rekavši da je zadovoljan postignutom cijenom, ali je ipak rekao da se radi o iznosu manjem od 3 milijuna eura. Naglasio je da se radi o selu od tek tri kuće, kao i da su mu prijatelji govorili da je lud što je kupio “takve ruševine”.

‘Trebalo bi goriti u Hrvatskoj da se vratim u politiku‘

Jakovčić, koji je danas vijećnik Županijske skupštine Istarske županije, rekao je da ga politika i dalje zanima i prati je, ali da nema namjeru baviti se hrvatskom nacionalnom politikom.

– Trebalo bi zaista goriti u Hrvatskoj da se ja vratim u politiku, a kako sad stvari stoje – ne gore, rekao je Jakovčić.

Otkrio je da mu je otac Božo, koji je bio u logoru u Dachau, kao i na Golom otoku, govorio da se ne bavi politikom, te da ga je naučio nečemu što je važno i u politici i životu – imati čiste ruke.

Najavio je i da će osnovati vinski muzej između Grožnjana i Motovuna. Unatoč velikoj ljubavi prema vinu, na pitanje urednika i voditelja Aleksandra Stankovića rekao je da nije alkoholičar, a rekao je i da nikad nije probao kokain.

Jakovčić je u emisiji među ostalim otkrio što misli o Franji Tuđmanu, Ivici Račanu, Ivi Sanaderu, Ivi Josipoviću, Zlatku Mateši, Jadranki Kosor

Komentirao je i rat u Ukrajini, rekavši da je ruski predsjednik Vladimir Putin ratni zločinac koji treba biti osuđen te da Hrvatska treba pomoći Ukrajini, s kojom treba pokazati maksimalnu solidarnost.

– To je isto kao kad je Milošević napao Hrvatsku. Ista logika, dodao je Jakovčić, prenosi Jutarnji list.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Previous post Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima: ‘Sadašnji sustav plaća je star gotovo 30 godina i pokazao se neodrživim‘
Next post Velike promjene od iduće godine: Ukidaju se kontrole na 73 granična prijelaza prema Mađarskoj i Sloveniji, a evo što će biti u zračnim lukama