U Saboru održana rasprava o proračunu, oporba premijera ‘izrešetala‘ rekordnim brojem replika: ‘Ima snage i prostora za dodatne mjere ublažavanja udara inflacije‘

Premijer Andrej Plenković isticao je u srijedu kako su prijedlogom državnoga proračuna za 2023. osigurana sredstva za rast plaća i mirovina, povećana sredstva za branitelje i vojsku, a najavio i moguće nove mjere za ublažavanje udara inflacije, uz poruku da „ima snage i prostora”.

„Imamo prostora i snage, ako bude potrebe, a obzirom na okolnosti će biti, mjere će biti precizne i sveobuhvatne, kao što smo činili do sada, riješiti ćemo i u budućnosti i bit ćete zadovoljni”, kazao je Plenković odgovarajući Branku Grčiću (SDP) na upit što će biti krajem ožujka iduće godine kada istječu sve dosadašnje mjere.

Smanjiti ćemo i trošarine za lož ulje i time dodatno pomoći građanima, najavio je premijer tijekom saborske rasprave o proračunu za 2023.

Broj osoba u riziku od siromaštva kontinuirano pada u Hrvatskoj, i dalje, nažalost, postoji, ali je manji nego kada smo preuzeli odgovornost, istaknuo je Plenković  u replikama zastupnicima.

Na upit o rastu mirovina Daniela Spajića (DP) i Barbare Antolić Vupore (SDP), Plenković je podsjetio na rast u prethodnom razdoblju, da od 1. siječnja najniže mirovine rastu dodatno tri posto, na obiteljske mirovine, ali i poručio da će stvoriti fiskalni kapacitet da se “ne jednom ili dva puta nego više puta” pomogne umirovljenicima jednokratnim potporama. Za indeksaciju kazao je da ostaje po dosadašnjoj formuli.

Daliju Orešković (Centar) i Katarinu Peović zanimalo je li Vlada isplatila Mol-u 230 milijuna eura za troškove arbitraže na što je Plenković odgovorio negativno. 

„Ja vas sada upozoravam, ako dođe do te isplate, to će biti čisto kazneno djelo. Osobno ću dignuti protiv kaznenu prijavu protiv Vas”, poručila je Orešković premijeru. 

Plenković: Svi resori rade na obnovi

Plenković je u odgovorima zastupnicima istaknuo i kako se nastavlja borba protiv korupcije, da je snažna i donosi rezultate. 

Za obnovu, o čemu su ga također pitali,  rekao je  da Vlada daje niz pomoći i da se intenzivira obnova kuća, da svi resori rade na obnovi i zaduženi su da potroše sredstava na raspolaganju.

O stabilizaciji zdravstvenog sustava poručio je pak da se smanjuju dugovi i rokovi plaćanja, ali da ne može lakonski zaključiti da će se svi problemi riješiti.

Premijer se nije složio s tvrdnjom Sabine Glasovac (SDP) da se dogodine očekuje još sto tisuća građana u blokadi, uz postojećih 232 tisuće. Broj blokiranih u mandatu smo smanjili za sto tisuća, ne vidimo tako crnim situaciju kako ste je opisali, rekao je zastupnici i naglasio da će se pratiti situacija, pa ako se procijeni da će problem eskalirati, Vlada će donositi mjere.

HDZ-ovi zastupnici hvalili su proračun, isticali kako je socijalno osjetljiv, realan i održiv. Izrazili su i zadovoljstvo što je Vlada nakanila povećati naknade roditeljima za njegu djece s teškoćama u razvoju sa 2.300 na 4.100 kuna.

Siguran sam da će Sabor to podržati, svaki naš proračun je bio socijalno osjetljiv, pa je i ovaj, rekao je premijer Nadi Murganić (HDZ).

Kad je riječ o nabavci francuskih borbenih zrakoplova Rafalea, Josipu Boriću (HDZ) je odgovorio da su naši piloti u Francuskoj, a tehničari su već bili na obrazovanju.

Borić je, osvrćući se na oporbene replike kazao kako iz njih nije iščitao neki ozbiljan problem u proračunu. Mogli bi ga podržati da nemaju ono što ih čini oporbom, a to je da uvijek kritiziraju, kazao je, pa ustvrdio da u gradovima gdje je oporba na vlasti rastu cijene komunalnih usluga, vrtića.  

Umirujuće poruke građanima poslao je i ministar financija Marko Primorac

Očekujemo značajno usporavanje gospodarskog rasta, ali i inflacije, naravno da ćemo i dalje brinuti o građanima i očuvanju njihove kupovne moći, poručio je ministar. 

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako dio oporbe dvoji oko pomoći Ukrajini, te zatražio od ministra da objasni o kakvoj se transakciji radi.

Vlada, na prijedlog Ministarstva financija, može izdati jamstva za pomoć Ukrajini, suglasnost Sabora potrebna je samo kad se radi o zaduživanju kod međunarodnih financijskih institucija, a ovdje se radi o zaduživanju proračuna EU, rekao je Primorac.

Dakle, Europska komisija donosi odluku, zadužuje se EU, istaknuo je i naveo da su za iduću godinu bila planirana sredstva u iznosu od 18 milijardi eura.

Oporba je premijeru i ministru financija replicirala rekordnih 71 put.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Previous post Predsjednik Milanović tvrdi da je ‘na pravoj strani povijesti‘: A što ćemo sa svime što je izgovorio o Ukrajini, zbog čega ga hvale samo ruski mediji i Putinu odani političari?
Next post Podrška HDZ-u raste, prednost pred oporbom sve je uvjerljivija: Milanovićeva popularnost u padu, evo što najviše ljuti građane